Hemtjänst utan individuell behovsprövning för äldre i Norrtälje kommun
Publicerad: 2025-04-30
Från 2026 kan personer över 80 år, folkbokförda i Norrtälje kommun, få hemtjänst utan individuell behovsprövning. Det är en förflyttning mot ökad tillgänglighet och ett mer förebyggande arbetssätt i linje med den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft den 1 juli 2025.
Sjukvård och omsorg i Norrtälje, KSON, har beslutat att införa hemtjänst utan individuell behovsprövning för personer över 80 år som är folkbokförda i Norrtälje kommun. Det innebär att insatser som städ, tvätt, inköp, trygghetslarm och ledsagning kan beviljas direkt utan utredning eller individuell bedömning. Insatserna är utformade för att ge ett grundläggande stöd i vardagen upp till en viss nivå. Mer omfattande behov hanteras fortsatt genom individuell behovsprövning. För att beviljas insatserna krävs bland annat att personen är folkbokförd i kommunen och inte har en pågående hemtjänstinsats.
– Det här är en viktig del i att öka tillgängligheten och stärka invånarnas självbestämmande. Genom att erbjuda stöd tidigt och på ett enkelt sätt skapar vi förutsättningar för att fler ska kunna bo kvar hemma längre, säger Hanna Stymne Bratt (S), ordförande i direktionen.
Den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft den 1 juli 2025, betonar ett förebyggande arbetssätt, större tillgång till insatser utan individuell behovsprövning och ett ökat fokus på individens behov. Det är en av flera förflyttningar som KSON genomför i förhållande till den nya lagens inriktning.
– Vi ser detta som ett viktigt steg i vår egen förflyttning. Från utredning till tillit, från akuta insatser till förebyggande stöd. Det ger oss möjlighet att rikta resurser till där behoven är som störst, säger Ann-Sophie Holgersson, förbundsdirektör.
Införandet ska följas upp ett år efter start. Erfarenheter från andra kommuner visar att modellen upplevs positivt av både invånare och personal, och att det inte lett till ökade kostnader.
För dig som vill veta mer:
Handlingar, kallelser och protokoll
Så arbetar vi med omställningen till den nya socialtjänstlagen