KSON utreder ny upphandlingsform för att stärka valfriheten i vård och omsorg
Publicerad: 2025-05-22
Direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) har gett förvaltningen i uppdrag att utreda en alternativ upphandlingsform för kundval inom hemtjänst, basal hemsjukvård och hemrehabilitering. Syftet är att säkra den enskildes valfrihet och förbättra de långsiktiga förutsättningarna för utförarna.
Bakgrunden är en uppföljning av det reviderade förfrågningsunderlaget enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV). Under uppföljningen har det framkommit att flera utförare upplever svårigheter att bedriva verksamhet med nuvarande ersättningsnivåer. I två av fyra geografiska zoner finns i dag endast en aktiv utförare, vilket innebär att valfriheten i praktiken har upphört för berörda invånare.
En utförare valde att lämna två zoner våren 2024, och ytterligare en har lämnat två zoner under 2025. Även om ersättningsmodellen i stort upplevs som ändamålsenlig, uttrycker flera aktörer oro kring ersättningsnivåerna – särskilt inom basal hemsjukvård. Det finns ett tydligt behov av att skapa mer hållbara och långsiktiga förutsättningar för de utförare som verkar inom kundvalsmodellen.
– När invånare inte längre har möjlighet att välja utförare behöver vi se över om kundvalet fullt ut stödjer vårt uppdrag. Det är viktigt att skapa stabila och långsiktiga villkor för de utförare som verkar inom vår kundvalsmodell, säger Hanna Stymne Bratt (S), ordförande i direktionen.
– Valfrihet förutsätter att det finns möjlighet att välja mellan alternativ. För att den enskilde ska känna trygghet och få omsorg av god kvalitet, behöver vi se till att förutsättningarna för detta finns på plats säger Hans Andersson (L), vice ordförande i direktionen.
Förvaltningen har fått i uppdrag att redovisa utredningen senast vid direktionens sammanträde den 27 november 2025. Målet är att identifiera alternativa lösningar som stärker kvalitet, valfrihet och långsiktighet inom vård och omsorg i Norrtälje kommun.
– När vår nuvarande upphandlingsform inte längre säkerställer valfrihet eller hållbara villkor för utförare, har vi ett ansvar som huvudman. Utredningen ska ge oss ett konkret beslutsunderlag för hur vi kan utveckla en mer robust och ändamålsenlig modell som säkerställer långsiktighet i omsorgen för den enskilde invånaren, särskilt inom basal hemsjukvård, säger Ann-Sophie Holgersson, förbundsdirektör för KSON.