Om den nya socialtjänstlagen
Den nuvarande socialtjänstlagen bygger på den lag som trädde i kraft 1980. Idag är både behoven och utmaningarna i samhället annorlunda, så trots att den nuvarande lagen har justerats genom åren, har socialdepartementet under flera år sett behovet av en större reformering av lagstiftningen på detta område.
Socialdepartementet presenterade därför år 2020 en utredning (SOU 2020:47) Hållbar socialtjänst, som nu ligger till grund för den största reformen av socialt arbete på drygt 40 år.
Läs mer om hållbar socialtjänst – en ny socialtjänstlag på regeringen.se
Arbetet med att ta fram en proposition till riksdagen pågår nu på socialdepartementet. Planen är att en ny socialtjänstlag ska träda i kraft den 1 juli 2025.
Utredningen, som lagförslaget baseras på, innehåller många förslag till ett förändrat syn- och arbetssätt. Framför allt föreslås flera större förändringar. Innan processen är helt klar och riksdagen har fattat sitt beslut, är allt fortsatt att betrakta som förslag. Men att en ny lag kommer, det vet vi, och vi som arbetar med socialt arbete behöver förbereda våra verksamheter inför denna omställning.
Huvuddragen i detta lagförslag kan sammanfattas på följande sätt:
- Ökad tillgänglighet för kommunens invånare
- Stärkt barnrättsperspektiv
- Stärkt jämställdhetsperspektiv mellan könen
- Fler insatser ska kunna ges utan föregående utredning och biståndsbeslut
- Insatserna ska baseras på bästa tillgängliga kunskap och bygga på uppföljningar
- Socialtjänsten ska planera sin verksamhet och sitt behov av insatser i samverkan med andra förvaltningar, såsom samhällsbyggnadskontoret
- Allt arbete ska utgå från en ekonomisk och social hållbarhet
- Insatserna ska utformas utifrån den enskildes behov
Hjälpte den här informationen dig?